Weightlifting in Alkmaar

17
April
2023
4
MIN.
Deel dit bericht

Wat is weightlifting?

Weightlifting (gewichtheffen) is een sport waarbij deelnemers een halter of andere gewichten gebruiken om verschillende oefeningen uit te voeren om kracht, uithoudingsvermogen en lichaamsbouw te ontwikkelen. Het doel van gewichtheffen is om zoveel mogelijk gewicht te verplaatsen van punt A naar punt B met behulp van een combinatie van techniek, kracht en snelheid.

Verschil tussen weightlifting en powerlifting

Er zijn twee soorten gewichtheffen: olympisch gewichtheffen en powerlifting. Olympisch gewichtheffen bestaat uit twee lifts, namelijk de snatch en de clean and jerk. Powerlifting heeft drie lifts, namelijk de squat, de bench press en de deadlift.

Weightlifting

In het olympisch gewichtheffen is de snatch de eerste lift. Bij deze lift moet de deelnemer de halter vanaf de grond optillen naar boven het hoofd, waarbij de deelnemer de halter in één beweging omhoog brengt. Het vergt veel techniek, snelheid en kracht om de snatch correct uit te voeren.

De clean and jerk is de tweede lift in het olympisch gewichtheffen. Bij deze lift moet de deelnemer de halter vanaf de grond optillen en deze naar de schouders brengen (clean), waarna de deelnemer de halter boven het hoofd gooit. De lift word pas goedgekeurd als de deelnemer met controle rechtop staat met het gewicht boven het hoofd.  Deze lift vereist ook veel techniek, snelheid en kracht.

Powerlifting

Powerlifting omvat drie lifts: de squat, bench press en deadlift. Bij de squat moet de deelnemer de halter op de schouders plaatsen en tot 90 graden zakken en weer omhoog komen. Bij de bench press ligt de deelnemer op een bankje met het gewicht boven hem. Nu moet hij de halter tegen de borst aantikken en weer omhoog brengen. Bij de deadlift wordt de halter vanaf de grond opgetild tot de deelnemer rechtop staat met gestrekte benen.

Is gewichtheffen goed voor je?

Gewichtheffen is een zeer effectieve manier om kracht op te bouwen, spieren op te bouwen en vet te verbranden. Het vergt echter wel een goede techniek om blessures te voorkomen. Het is belangrijk om te leren hoe je de oefeningen op de juiste manier uitvoert voordat je met zware gewichten gaat werken.

Gewichtheffen en Crossfit

Gewichtheffen is niet alleen een sport, maar ook een onderdeel van vele andere sporten. Veel atleten gebruiken gewichtheffen als onderdeel van hun training om hun kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren en om blessures te voorkomen. Gewichtheffen is dus niet alleen nuttig voor bodybuilders en krachtsporters, maar ook voor iedereen die zijn of haar kracht en lichaamsbouw wil verbeteren. Je ziet onderdelen van powerliften ook veel terugkomen in de fitness.

Gewichtheffen is een groot onderdeel van de sport Crossfit. Tijdens een les zie je bijna altijd wel iets uit het gewichtheffen terug komen. Dit zijn met name de deadlift, snatch, squat en clean and jerk. Deze train je op je maximale vermogen, maar ook op uithoudingsvermogen en kracht. Tijdens een les wordt hier vaak ook de meeste aandacht aan besteed, het vergt namelijk veel techniek om de oefening juist uit te voeren.

Gewichtheffen bij TREE11 in Alkmaar

Wij bieden gewichtheffen aan in onze sportschool. Hier zijn gecertificeerde instructeurs die jou zullen helpen de techniek juist uit te voeren en uit te dagen om elke keer weer een stapje hoger te gaan. Hier hebben wij aparte lessen voor om echt specifiek aan de technieken te werken, kijk hier ons lesrooster voor de actuele lessen.

Ook tijdens onze Crossfit lessen wordt veel gewichtheffen toegepast. Vaak begint de les met een techniek gedeelte en daarna een WOD (Workout Of the Day) waar de techniek in gebruikt word.

Wil jij een proefles meedoen om onze sfeer te ervaren en kijken of TREE11 wat voor jou is? Meld je dan nu aan voor een gratis proefles.

Ontdek meer nieuws

GERELATEERD Nieuws

Aanmeldformulier
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.